Soorten isolatieplaten plus de voordelen en prijzen

Is het koud buiten? Dan zet u de verwarming aan om uw woning te verwarmen. Zo heeft u een aangename temperatuur in huis. Wanneer uw huis niet goed geïsoleerd is, dan zal uw cv-ketel extra moeten stoken om uw huis op temperatuur te houden. Goede isolatie van uw woning is belangrijk. U bespaart niet alleen geld, maar u verhoogt ook uw eigen wooncomfort. Isolatieplaten zijn de meest bekende isolatiematerialen. Deze platen worden meestal gebruikt voor vloer- en dakisolatie. In dit artikel vertellen we u meer over de verschillende soorten isolatieplaten plus de voordelen en de prijzen.

 

Wat zijn isolatieplaten?

Door uw dak goed te isoleren, bespaart u heel wat centjes. Daarnaast zorgt u ook voor warmer huis. Isolatieplaten zijn één van de beste isolatiematerialen om uw huis mee te isoleren. Deze platen gebruikt u bijvoorbeeld om uw dak of vloer te isoleren. Er zijn verschillende soorten platen beschikbaar. Hieronder leest u meer.

 

Soorten isolatieplaten

Wanneer u ervoor kiest om uw vloer of dak te isoleren met isolatieplaten, dan is het belangrijk dat u de juiste materialen kiest. Er zijn verschillende soorten platen beschikbaar die u kunt gebruiken voor uw dakisolatie. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor PIR platen, PUR platen, XPS platen en EPS platen. De verschillende soorten platen hebben ieder hun eigen kenmerken. Hieronder vindt u een overzicht van de meest gebruikte soorten isolatieplaten.

PUR platen

De PUR isolatieplaat is één van de meest gebruikte soorten isolatieplaten, daarnaast is het ook één van de meest effectieve soorten isolatieplaten. Een PUR isolatieplaat is gemaakt van polyurethaan, samengesteld uit twee vloeibare elementen (isocyanaat en polyol). Als deze twee elementen met elkaar worden gemengd, wordt een hard, duurzaam schuim gevormd. Hieruit worden PUR isolatieplaten gesneden. Deze platen kunnen op voorhand een bepaalde dikte garanderen. Bovendien hoeft er niets te worden afgeplakt. PUR isolatieplaten worden vooral gebruikt voor het isoleren van vloeren, daken en holle wanden.

PIR platen

PIR isolatieplaten worden, net als PUR platen, vervaardigd van kunststofschuim. Deze PIR platen zijn ideaal voor het isoleren van een plat dak of een spouwmuur. Vanwege de uitstekende thermische eigenschappen isoleert PIR erg goed. PIR is een harde schuimstofplaat met een hoge brandveiligheidswaarde. Daarnaast hebben PIR platen vaak een dampdichte laag aan beide kanten.

XPS platen

XPS wordt ook wel polystyreen hardschuim genoemd. Het is eigenlijk een kunststof isolatiemateriaal in plaatvorm. Omdat XPS platen drukvast zijn, worden ze vaak gebruikt om vloeren mee te isoleren. XPS platen hebben in de meeste gevallen een tand-en-groefverbinding, dat zorgt voor een goede aansluiting van de isolatie. XPS isolatieplaten wordt vaak gebruikt voor het isoleren van kelders, spouwmuren, binnen- en buitenmuren en daken. Kortom, de XPS isolatieplaten zijn geschikt voor veel verschillende toepassingen.

EPS platen

EPS isolatieplaten zijn gemaakt van piepschuim. Elke kubieke meter EPS plaat is samengesteld uit ongeveer 10 miljoen bolletjes. De EPS platen worden vaak gebruikt voor de isolatie van vloeren, muren en daken. EPS isolatieplaten zijn verkrijgbaar met een tand-en-groef systeem. Het voordeel van dit systeem is dat de isolatie naadloos afgewerkt kan worden. Hierdoor worden koudebruggen vermeden.

 

Voordelen van de verschillende soorten isolatieplaten

Isolatieplaten Er zijn dus verschillende soorten isolatieplaten. Hierboven hebben we per type plaat de kenmerken weergegeven. Hieronder hebben we een opsomming voor u gemaakt qua voordelen van de verschillende soorten platen:

Voordelen van PUR isolatieplaten

  • speciaal kliksysteem maakt het gemakkelijk te hanteren;
  • vanwege de goede isolatiewaarde is alleen de minimale isolatiedikte vereist;
  • drukvast en soms beloopbaar;
  • brandvertragend, valt in brandklasse B;
  • door de constante isolatiewaarde heeft de PUR isolatieplaat een langere levensduur;
  • dampremmende laag.

Voordelen van PIR isolatieplaten

  • vochtbestendig;
  • vochtwerende laag;
  • het materiaal is licht van gewicht;
  • hoge isolatiewaarde, ook bij een geringe dikte;
  • beloopbaar;
  • goede brandwerendheid.

Voordelen XPS isolatieplaten

  • vochtbestendig;
  • bestand tegen schimmels en micro-organismen;
  • licht van gewicht;
  • drukvast;
  • hoge diffusieweerstand: 150-300 (dampdoorlatendheid).

Voordelen van EPS isolatieplaten

  • goedkoop;
  • vochtbestendig;
  • eenvoudig en veilig te hanteren en te verwerken;
  • rot- en schimmelvrij;
  • drukvast en beloopbaar;
  • brandveilig

 

Prijzen isolatieplaten

Voor een indicatie van de prijzen voor het plaatsen van isolatieplaten kunt u contact met ons opnemen. Het laten plaatsen van de platen door een gespecialiseerd bedrijf, zoals bijvoorbeeld dakdekkers in Nijmegen, brengt extra kosten met zich mee. Het voordeel hiervan is dat de plaatsing snel en vakkundig wordt uitgevoerd.

IsolatieplatenLaat uw dak vakkundig isoleren

Wanneer u besloten hebt dat het tijd is om het dak van uw huis te isoleren, dan kunt u dit het beste overlaten aan onze vakkundige dakdekkers in Nijmegen. Doet u het zelf, dan kost het u niet alleen veel tijd, maar de isolatie kan ook verkeerd worden uitgevoerd. Komen er bijvoorbeeld kiertjes in het isolatiemateriaal, dan verliest u alsnog energie. Daarnaast loopt u het risico dat alles op nieuw gelegd moet worden. Dan zult u hiervoor veel extra kosten moeten maken. Laat uw dak daarom vakkundig isoleren. Onze dakdekkers in Nijmegen staan voor u klaar om dit voor u te doen. Daarnaast kunnen ze u adviseren of helpen bij een goede keuze maken qua soorten isolatieplaten.

Dakdekker nodig?

  • Ervaren vakmannen
  • Service & kwaliteit
  • Bieden scherpen prijzen
  • Spoedservice

Bekijk de tips van de dakdekker

Welke dakbedekking moet ik kiezen?

Welke dakbedekking moet ik kiezen?

Is uw dak aan een nieuwe dakbedekking toe en vraagt u zich af welke bekleding voor uw huis u moet kiezen? Er is tegenwoordig veel keuze wat dakbedekking betreft. Bovendien is het soort dak doorslaggevend bij de keuze van een dakbekking. In dit artikel leggen wij dat...

Soorten daken: de 6 meest voorkomende daken!

Soorten daken: de 6 meest voorkomende daken!

De daken van huizen in Nijmegen verschillen behoorlijk van elkaar. Zo is het ene dak bijvoorbeeld bedekt met dakpannen, terwijl andere huizen voorzien zijn van leien, riet of aluminium. Daken verschillen niet alleen in dakbedekking van elkaar. We kennen namelijk ook...

Wanneer moet een dak vervangen worden?

Wanneer moet een dak vervangen worden?

De meeste dakbedekking heeft tegenwoordig een levensduur van enkele tientallen jaren. Hierdoor kijken veel inwoners van Nijmegen niet op of om naar hun dak. Dit kan ertoe leiden dat er steeds vaker problemen ontstaan. Mogelijk duikt er om de haverklap een lekkage op....

Call Now Button